The Things Network – Open source LoRa netwerk

TTN-Network

Amsterdam krijgt als eerste in de wereld een crowdsourced en gratis network voor het internet der dingen.

The Things Network heeft zich als doel gesteld om in één jaar de wereld van gratis data connectiviteit voor dingen te voorzien.

AMSTERDAM – In zes weken tijd is het The Things Network gelukt om voldoende inwoners en bedrijven in Amsterdam te overtuigen van het aanschaffen van netwerk apparatuur voor het bouwen van een internet der dingen netwerk. Waar normaal deze taak is weggelegd voor grote telecom bedrijven heeft The Things Network zich als missie gesteld dit via crowd sourcing te doen.

Met een technologie die slechts een paar maanden op de markt is, is het mogelijk om een internet-netwerk voor dingen te bouwen zonder 3G, Bluetooth of WiFi. Deze technologie, LoraWAN™ genaamd, reikt veel verder dan WiFi, ongeveer 10 kilometer. En het heeft geen mobiel abonnement nodig zoals bij 3G. Daarnaast is het energieverbruik zeer laag waardoor apparaten 3 jaar op een batterij mee gaan.

Vanaf de lancering op 21 augustus wordt het netwerk gebruikt door bedrijven en bewoners uit Amsterdam. Het bedrijf Trakkies zal de GPS-mogelijkheden van het netwerk gebruiken voor zijn spullen vinder. Ook wordt er een water-detector gelanceerd die boot eigenaren waarschuwt wanneer hun boot onder water loopt in samenwerking met HoosjeBootje.nl.

Het vinden van bedrijven en diensten die gebruik willen maken van The Things Network was niet moeilijk. Meerdere kandidaten voor eerste testen droegen zich al snel aan:

  • HoosjeBootje – De eerste use case met de boot water detector.
  • Trakkies – Een dienst voor het vinden van verloren goederen. De GPS tracking mogelijkheden van het netwerk worden hier gebruikt.
  • Peerby – De leendienst gaat het netwerk gebruiken voor het volgen van de spullen van hun leden.
  • WeShareSolar – De zonne-energie dienst zal het netwerk gebruiken voor het bijhouden van het energieverbruik van de gebruikers en de opwekking van energie door de zonnepanelen.
  • I Want To Ride My Bicycle – Een dienst om je de fiets te vinden.
  • Port of Amsterdam – Met behulp van sensoren om de bezetting van de kaden, schade en vervuiling in de haven van Amsterdam te meten.
  • QwikSense – Het meten van klimaatgegevens van gebouwen om ziekteverzuim te verminderen.

Inmiddels is het TTN-Netwerk operationeel en actief op meerdere plekken en Nederland en in 300 steden wereldwijd. Meer informatie over TTN, de Gateways en de Open-source software op Thethingsnetwork.org.